Help de vogel de winter door!

HOE BEREID JE TUINVOGELS VOOR OP DE WINTER?

Voer het hele jaar speciaal vogelvoer, ’s winters aangevuld met vetbollen en pindanetjes. Plaats een drinkschaal, zodat mussen kunnen drinken en baden. Zorg voor dekking van struiken of hagen, waar de vogels zich veilig voelen.

Als de temperatuur ’s nachts onder de nul is, verliezen kleine vogeltjes z’n 10% van hun lichaamsgewicht. Tijd om de vogels een handje te helpen! Bekijk hieronder welke stappen je kan nemen.

1. Welke vogelsoorten zitten in je tuin?

Ga lekker achter het raam zitten met een verrekijker en een vogelboekje. Schrijf ze op. Als je weet welke vogels er in je tuin zitten, weet je ook welk voer je ze moet geven.

2. Welke vogel geef welk voer?

Richt je voederplek zo in voor vogels die je in de winter in en rondom je tuin voorkomen. Met zeer divers aanbod zal je ook veel verschillende vogelsoorten in je tuin kunnen lokken. Wil je liever een specifieke soort, zorg dan dat je het geschikte voer in je tuin hebt. Elk soort heeft zijn eigen voeding.

Mezen: De hele familie mees (koolmees, pimpelmees, staartmees) houden van vogelzaden, vetbollen en slingers van pinda’s, zonnebloempitten, gevulde kokosnoten. Ze eten graag van een voedertafel of voedersilo’s die in bomen op onder struiken  hangen.

Mussen en vinken: Je ziet ze vaak de restjes opeten wat op de grond is gevallen van de voedertafel. Ook de vinkenfamilie kan je aantreffen: de gewone vink, groenling, putter en soms de sijsjes of kepen. Ze houden het meeste van onkruidzaden, gemengde strooivoer en zonnebloempitten. De houtduif en de turkse tortel pikken hier ook graag van mee.

Winterkoning, roodborst en heggemus: De drie kleinste vogeltjes zoeken vaak op de grond en tussen de planten naar voedsel. Ook zij zullen de restjes opeten wat op de grond is gevallen. Je maakt hun blij met havermout, bessen, meelwormen, maden en larven. Gooi hier wat van op de grond. Ze houden erg van beschutte borders.

Spreeuwen en merels: Deze vogels maak je blij met rozijnen, klokhuis, verrot fruit en allerlei soorten bessen waaronder die van de klimop. Je zult ze niet snel op de voedertafel zien maar op de grond. Ze houden van dekking van een struik of heg. Heb je fruitbomen of druiven laat dan wat hangen of op de grond liggen voor deze vogels.

Spechten: De laatste groep vogels die je in de tuin kan zien zijn de spechten, boomklever, boomkruiper en de gaai. Zij houden van vetbollen of potten vol met zonnebloempitten en ongezouten pinda’s en noten.  Hang deze potten op in een boom.

3. Vogelvoer

Nu je weet welke vogels je kan verwachten, wat ze lekker vinden en waar ze zoeken.

Het assortiment voer is zeer divers en verkrijgbaar in de dierenwinkels.

Doppinda, gepelde pinda’s, zaden, vogelpindakaas, vetblokken, insectenmix etc. Er zijn pindaslingers die je kan ophangen aan bomen of struiken. Er voersilo’s die je kan vullen met gepelde pinda’s, zonnebloempitten of zaden. Of strooi het uit op een voedertafel. Zorg ervoor dat het hoog genoeg zodat katten er niet makkelijk bij kunnen. Als de pinda’s beschimmeld zijn, haal ze dan weg omdat het giftig is voor de tuinvogels. Ook in het voorjaar kan je het beste de pinda’s achterwege laten, jonge vogel kunnen hier niet goed tegen.

4. Hang een extra nestkastje op

Tijdens de koude gure wintermaanden verliezen de vogels veel vet om warm te blijven. Je kan extra nestkastje ophangen waar ze in kunnen schuilen. Heb je al nestkastje dan zou je nu schoon kunnen maken met alleen heet water en je kan er eventueel droge bladeren in leggen. Misschien vinden ze het zo comfortabel dat ze in het voorjaar erin gaan broeden.

5. Zet een waterschaal neer

Ook in de wintermaanden drinken en badderen vogels. Zet ene platte schaal op een veilige plek neer, op een verhoging zodat katten er niet makkelijk bij kunnen. In een diepe schaal kan je wat steentjes leggen zodat de vogel zelf kan bepalen hoe diep ze in het water willen gaan.

Mezen: pinda’s, zonnebloempitten gevulde kokosnoten, vetbollen, vogelzaden

Mussen en vinken: onkruidzaden, gemengde strooivoer en zonnebloempitten

Winterkoning, roodborst en heggemus: havermout, bessen, meelwormen, maden en larven

Spreeuwen en merels: met rozijnen, meelwormen klokhuis, verrot fruit en allerlei soorten bessen en druiven

Spechten: vetbollen of potten vol met zonnebloempitten en ongezouten pinda’s en noten.  

 Kennis en "eerlijk" advies!

Hier vind je alles voor je huisdier.

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram